Verschil in het uitvalgedrag van jouw hond

Jouw hond valt wel op die ene hond uit maar de andere hond niet. 

Hoe kan dat nou. 

Een vraag die mij vaak gesteld wordt, het antwoord kan verschillend zijn. 

Het kan zijn dat jouw hond een associatie heeft met een bepaald ras, kleur, grote honden spannend vinden of juist kleine. 

Denk ook aan eerdere leerervaringen met andere honden. Ook leren honden context gebonden en kan het misschien aan de plek of situatie liggen waar je loopt. 

Het geslacht of leeftijd van de andere hond. Honden ruiken dit vanaf zeer grote afstand al. 

Maar denk ook aan energie├źn en gemoedstoestand de andere hond of persoon heeft. 

Iets wat ook een trigger kan zijn is raseigenschappen. Bijvoorbeeld de hoge straat of de lichtgekleurde ogen die intimiderend kunnen overkomen. 

Iets wat honden lastig kunnen vinden is de communicatie van de ander. Misschien fixeert de andere hond op jouw hond of neemt een gespannen houding aan. 

Ook de stress emmer van jouw hond heeft invloed op hoe jouw hond zich voelt. Is de emmer al wat gevulder? Dan kan de hond eerder een reactie geven. 

Het kan dus verschillende redenen hebben. Door dit uit te zoeken zou je gerichter aan de slag kunnen. 

Geschreven door Melanie Walschot, Sensitivedogs
11-05-2022

Jouw hond laten loslopen, wel of niet?

Loslopen, Jouw hond wel of niet laten loslopen?
iets waar heel verschillend over gedacht wordt. De een beweert dat een hond pas gelukkig is als een hond los kan lopen. Daardoor voelen heel veel mensen zich schuldig of worden onzeker, doe ik het dan verkeerd? Moet ik mijn hond los laten lopen?

Deze vraag wordt vaak bij mij neergelegd, moet het of niet en is het beter voor mijn hond of niet?

Ten eerste niks moet en ja soms kan een hond zich prettig voelen als hij los mag, maar dit zal per individu verschillen.

Ik ben zoizo van mening dat jij je hond mag pas laten loslopen als hij ook daadwerkelijk terug komt. Luistert jouw hond niet, heel simpel dan laat je hem niet los. Het is niet netjes als jij jouw hond zomaar op andere honden laat afgaan en dan roepen 'hij doet niks' . Besef even, niet iedereen is ervan gediend, voor veel honden niet prettig en er kan ook een reden zijn waarom een hond aan de lijn zit.

Ik heb respect voor mensen die de verantwoordelijk nemen om hun hond aan te lijnen, dankjewel als jij dat ook doet.


Daarnaast hoeft jouw hond niet perse los te lopen om gelukkig te zijn. Geef je hond minimaal een 3m lijn om meer bewegingsvrijheid te geven. Zo kan je hond vrij bewegen en snuffelen. Als jouw hond echt behoefte heeft aan meer vrijheid dan kun je naar een open gebied gaan met goed overzicht, lijn je hond aan een 10m lijn of langer. Zo heeft jouw hond veel vrijheid en kan hij zelfs even rennen zonder dat je er achteraan vliegt. (leer hier wel goed mee omgaan)

Of ga naar een afgesloten veldje, uitlaatveldje of een hondenschool of vereniging.


Wanneer jij jouw hond wilt leren loslopen en terugkomen wanneer jij roept, zul je hiervoor aan de slag moeten.
Een paar tips:
Zoek uit welke beloning voor jouw hond het beste werkt, denk aan voer maar kan ook spel zijn.
Oefen met aanlijnen en lijn jouw hond niet alleen aan wanneer er iets of iemand aankomt of aan de eind van de wandeling. Zo krijgt aanlijnen een negatieve associatie wat ervoor kan zorgen dat jouw hond niet terugkomt of weer wegrent.
Spreek een vast woord af waarmee je roept en zorg dat dit altijd hetzelfde is. Begin met oefenen in huis, de tuin, buiten zonder prikkels en dan gaan oefenen met prikkels op afstand. Oefen ook op verschillende plekken, die dit eerst aangelijnd voor je daadwerkelijk de hond los laat.

Geschreven door: Melanie Walschot, Sensitivedogs

Kom op voor jouw hond

Mag ik je hond aaien? Aaien of op je hond aflopen zonder te vragen. Of de honden even laten snuffelen want honden moeten met iedereen kennis maken. 


Voor veel mensen normaal om een hond te aaien als je die tegenkomt. Voor vele normaal als je ergens op bezoek gaat om tegen de hond te praten, recht in de ogen aan te kijken of te aaien. Of alle honden laten snuffelen of spelen met elkaar. 

Voor veel mensen vanzelfsprekend maar voor honden niet.


Honden kunnen dit spannend vinden, je kunt te snel gaan voor de hond waar hij liever nog even tijd nodig heeft of de hond vind aanraken (door een vreemde) niet prettig. 


Vaak laten wij dit gebeuren. Omdat we dit ook normaal vinden, de lichaamstaal niet kennen en dus niet doorhebben dat sommige honden dit helemaal niet prettig vinden of er niks van durven te zeggen. Want hey hoe vaak ik al niet heb meegemaakt of gezien heb, dat je nee zegt 'je wordt zowat aangekeken alsof je van een andere planeet komt' of van die domme opmerkingen en dat je slecht bent voor je hond.


Als ik merk dat mensen het lastig vinden om er wat van te zeggen wil ik je meegeven. Het is jouw hond, jou hond kan niet praten wij zullen die stem moeten zijn voor jou hond. Jij zult moeten waken voor de grenzen.


Leer dus de lichaamstaal kennen, luister naar je hond en neem het op voor jouw hond.


En voor de mensen die zich herkennen in het gedrag om honden te aaien of te laten snuffelen. Op zijn minst vraag het eerst even, en accepteer een nee. Daar is een reden voor. En ga er niet van uit dat dit normaal en vanzelfsprekend is. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs

Muilkorf

Een muilkorf, veel mensen vinden dat maar een spannend ding. Ik merk dat er vaak liever niet over gepraat word. Want als je een muilkorf nodig hebt is je hond toch echt agressief, niet normaal, past niet in deze maatschappij? Ik weet niet welke gedachtes er allemaal achter zitten. Laten we deze eens doorbreken.


Het kan namelijk een fijne uitkomst zijn voor de veiligheid, tijdens trainingen, tijdens het proces in gedragsverandering of misschien eet jou hond alles van de straat wat gevaarlijk is. Je kunt hem bijvoorbeeld tijdelijk inzetten, gedragsverandering heeft namelijk tijd nodig. Zo'n muilkorf is dan een fijne uitkomst als management. 

Maar misschien is het blijvend nodig voor jou hond voor je eigen veiligheid of van anderen.


Het is wel heel belangrijk om hem op een positieve manier aan te leren en ook te onderhouden. Hier mag je echt veel aandacht aan besteden. Gebruik hem ook niet alleen maar wanneer het 'nodig' is bij vervelende dingen die moeten gebeuren, dit kan een negatieve associatie geven. Ook belangrijk om te zorgen voor een goede pasvorm en maat. 


Tommie heeft ook een muilkorf. Ten eerste voor tijdens de wandelingen voor mijn eigen veiligheid, dit hoeft ondertussen niet meer. Ook voelde hij zich niet prettig als er iets moet gebeuren aan zijn lichaam, uit angst en verdediging bijt hij. Door eerdere ervaringen waarschuwde hij niet meer en ging dus meteen over naar bijten.Tot de tijd hij mij wel vertrouwde deden we een muilkorf om, nu werken we mooi samen.

Wel gebruiken we hem nog bij de dierenarts, hier hebben ze namelijk geen Tommie tijd. Voor onze eigen veiligheid gaat de muilkorf nog om.


Het wil overigens niet zeggen dat als een hond de muilkorf om heeft je zomaar alles kan doen, want hij kan toch niet bijten.

Nee zo werkt dat niet, je dient nog altijd de grenzen te respecteren en te luisteren naar jou hond. Leer hiervoor de signalen kennen en bouw vertrouwen op.
Belangrijk is om de muilkorf goed aan te leren en dit op tempo van jouw hond te doen. Bij sommige honden is het nog te spannend om met de muilkorf zelf te oefenen dan zou je een start kunnen maken met een pion. Leg de pion op zijn zij, op de grond, leg hier een snoepje in en laat de hond deze pakken. Begin om deze vooraan te leggen, en er verder niks mee te doen. Je kan het snoepje wat verder erin leggen en dan eens de pion oppakken en dan het snoepje eruit laten halen. 
Bouw dit op tempo op van jouw hond. 

Geschreven door Melanie Walschot, hondengedragstherapeut Sensitivedogs

Niet afleren maar werken aan de oorzaak

Vaak wanneer wij ongewenst gedrag ervaren wordt er al gauw gepraat over, 'ik wil het graag afleren.' 

Mijn hond blaft tijdens bezoek ontvangen, hoe kan ik hem dat afleren? 

Of mijn hond gromt naar zijn bot als ik in de buurt kom, ik wil dat graag afleren. 


Afleren is niet de oplossing. Je zult op zoek moeten gaan waarom jouw hond dit gedrag vertoond. 

Stel jouw hond trekt aan de lijn, de oorzaak is omdat hij veel spanning ervaart tijdens de wandeling. Wanneer jij je gaat focussen op wandelen zonder trekken zul je merken dat het resultaat weinig tot niks is, of van tijdelijke duur. Het zou zelfs nog meer stress kunnen opleveren omdat het heel frustrerend is om niet begrepen te worden. Waardoor het gedrag zelfs erger kan worden. 


Ga op zoek naar waar de hond stress van ervaart, ga daar mee aan de slag. Dan zul je zien dat het trekken minder wordt en kun je dit verder nog in goede banen gaan leiden. 


Toen ik mij ging verdiepen in het gedrag van Tommie ben ik op zoek gegaan naar waarom vertoond hij dit gedrag. 

Waarom kan hij geen rust vinden, waarom valt hij uit, waarom bijt hij? 

Na het richten op de oorzaak achter zijn gedrag zag ik eindelijk verbetering. Dan konden we aan de slag gaan om de uiting positief om te buigen naar ander gedrag.

Bijvoorbeeld i.p.v. obsessief op zoek gaan naar iets om te slopen, een bot nemen om te kauwen, of hem iets aanbieden wat hij wel mag slopen.


Ook Juma vertoonde uitvalgedrag. Dit kwam omdat hij erg onzeker is, ook speelde een slechte socialisatie mee. Door aan zijn zelfvertrouwen te werken, hem te begeleiden door situaties die hij moeilijk vindt en gewerkt aan zijn emoties t.o.v. andere honden, valt hij nu niet meer uit. 


Wanneer je de oorzaak ontdekt hebt is het niet altijd makkelijk om ermee aan de slag te gaan. Fijn kan zijn om hierbij professionele hulp bij in te schakelen. 

Hulp nodig? Neem contact op, ik kom je graag helpen!


Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 27-02-2022

De bocht om

Je wandelt met je hond, je gaat de bocht om en oeps daar komt iemand aan.
Iets wat ik vaak hoor, wat mensen als een uitdaging ervaren.

Met Juma al een keer gehad in de wijk, ik liep de bocht om en met dat ik wat hoorde was de andere hond er ook al. Juma schrok zo erg dat hij uitviel.
Met Tommie een keer in het bos gehad, we schrokken allebei, ik zei letterlijk 'oeps' en Tommie viel van schrik niet uit.

Geen prettige situaties maar het komt veel voor. Aan te raden is om je hond uit te laten aan een lijn van minimaal 3m, de kans is groot dat je hond voor je uit loopt en dus eerder als jou iemand de bocht om ziet komen. Hoe ga je daar nou mee om?
Ten eerste kijk je altijd voor andere mogelijkheden. Kun je de bocht bijvoorbeeld ruimer nemen, of oversteken?
Wat ik altijd doe is in het bos als ik een splitsing of kruising nader, dan zeg ik 'wachten' Tommie wacht dan netjes. Ik sluit me bij hem aan, soms laat ik hem wat snoepjes snuffelen als ik iets of iemand vermoed ik kijk even rond, als de kust veilig is dan kunnen we verder.
In de wijk wanneer ik een bocht nader gooi ik een snoepje op de grond, ik loop mijn hond een stukje voorbij en kijk alvast vooruit.
Je kunt ook je hond aanleren om dichterbij te komen lopen wanneer je de bocht omgaat.
Je roept je hond terug, koppel hier een cue aan 'kom je bij me' beloon je hond, je kunt de riem wat korter nemen maar wel ontspannen houden en dan samen de bocht om gaan.

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 18-02-2022

Hoe passeer je andere honden?

Het gezegde van vroeger hoor ik nog vaak, je hond moet snuffelen om kennis te maken.
Ik ben hier geen fan van omdat de hond niet goed natuurlijk gedrag kan vertonen aan de lijn, je kunt al gauw over de grenzen heen gaan van jou hond of de ander wanneer je de hondentaal niet goed leest.

Vaak word er gedacht 'ja maar mijn hond trekt op andere honden af, dus hij wil spelen'. Juist komt dit vaker voort uit spanning, dat de hond controle wilt houden over de ander, wie ben jij, wat ga jij doen?
Wanneer jij in de puppy tijd met andere honden aan de lijn kennis laat maken heb je een grote kans dat je of over zijn grenzen heen gaat en hier bepaald gedrag uit voortkomt, of dat jou hond denk 'ik mag naar iedereen toe'. Maar wanneer jou hond volwassen word is dat ineens niet zo leuk meer.

Wanneer je vriendjes wilt maken voor jou hond, kun je samen gaan wandelen met een afstand ertussen waarbij beide honden comfortabel mee zijn. Laat ze een band opbouwen.

Wat doe je dan met andere honden passeren?
Een ander pad nemen of even wachten als het pad erg smal is. Met een bocht/afstand passeren. Recht op elkaar aflopen is namelijk onbeleefd in hondentaal. Jou hond hoeft niet met iedereen kennis te maken, jij knuffelt ook niet iedereen die je tegenkomt onderweg. Je eigen hond aan de andere kant houden dan waar gepasseerd word, even aan de kant gaan en de ander laten passeren.
Trekt jou hond er op af, riem korter nemen maar wel ontspannen houden. Kijk of je de aandacht kunt krijgen om door te lopen of afstand vergroten.

Laat jij jou hond toch snuffelen? Zorg in ieder geval dat je even afstemt met de andere eigenaar of het oke is, leer eerst de hondentaal goed kennen, en laat de riem los hangen zodat de honden natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

Wil jij de hondentaal beter leren kennen, snappen wat jou hond bedoeld of vertoond jou hond al problemen bij andere honden passeren? Werken aan de sociale interactie met andere honden? Boek dan een consult of sociale wandeling. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 16-02-2022

Leren ontspannen in bijzijn van prikkels

Soms vinden honden het moeilijk om ontspannen te zijn in een omgeving met prikkels. Denk aan andere honden, verkeer, andere mensen, geluiden, andere dieren of bepaalde geuren.
Wanneer een hond bepaalde dingen spannend vind zal hij dat communiceren met zijn lichaamstaal en signalen, die signalen kunnen ontzettend klein zijn. Denk aan tongelen (snel met de tong in en uit de mond richting de neus), gapen, wegkijken, oogwit laten zien, fixeren. Wanneer wij deze signalen niet herkennen kan de hond sterkere signalen inzetten denk aan tanden laten zien, grommen, blaffen, uitvallen.
Leer daarom de taal van jou hond goed kennen zodat je hierop kan inspelen.

Het is aan te raden om je hond niet overmatig bloot te stellen aan de moeilijke prikkels en het liefst te vermijden. Hier leert je hond niks van, maar wel heel belangrijk omdat de hond heftiger kan gaan reageren, en deze reactie kan blijven herhalen. Zo blijft uitvalgedrag in stand.
Dit (tijdelijk) vermijden is nodig tot dat je hond beter kan omgaan met de prikkel. Zo heeft de hond ook de tijd om tot rust te komen en zijn stress emmer te legen. 

Ik vind het belangrijk om de hond te leren om ontspannen te kunnen zijn in het bijzijn van een prikkel (op zijn afstand). En niet zoals bij vele trainers gebeurt je hond naar jou laten kijken. 
Weetje hoe inspannend het is om een moeilijke prikkel te moeten negeren, vaak gebeurt dit ook nog te dichtbij de prikkel. Zo ervaart je hond enorm veel stress. 
Je dient te werken op de veilige afstand van de hond, zo blijf je onder de stress drempel en kun je goede nieuwe leerervaringen maken.
Je hebt de juiste vaardigheden nodig om een uitval te kunnen voorkomen, zoals tijdig omdraaien, je hond wegleiden van de prikkel, stimuleren te snuffelen of weer kalmeren na een uitval. 
Maar ook zorgen voor de juiste activiteiten om de stress emmer te legen en laag te houden en werken aan zelfvertrouwen.
Denk er wel aan dat dit tijd nodig heeft en stel vooral realistische doelen. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 13-02-2022

Trekken aan de lijn

Trekt jou hond aan de lijn? Wil jij dat graag afleren? Stop...

Ik nodig je namelijk uit om te onderzoeken waarom jou hond trekt.

Honden kunnen nu eenmaal sneller lopen dan wij mensen, waar ze soms lekker kunnen slenteren en snuffelen kunnen ze ook gas geven.

Vaak zie ik ook honden die trekken aan een juist korte riem. Ze willen dan bij een geurtje komen of sneller lopen dan ons, wij zien dit als vervelend.

Een lange lijn van minimaal 3 meter is aan te raden, de hond heeft op die manier meer bewegingsvrijheid en lekker hond te kunnen zijn.

Maar een hond kan ook trekken uit spanning of stress. Wanneer dit een rol speelt heeft het geen zin om je te focussen op wandelen zonder trekken. Je zult dan moeten gaan werken aan het stress level van jou hond. Is het misschien nodig om bepaalde prikkels (tijdelijk) te vermijden om tevens je hond ermee te leren omgaan, werken aan het zelfvertrouwen, de emotie achter het gedrag te veranderen.

Of denk aan het jachtinstinct.

Wist je dat honden uit spanning juist naar de prikkel toe kunnen trekken? Dit doen ze om de controle te houden over de situatie. Kijk dus altijd goed naar de lichaamstaal en context.

Maar let ook zeker erop of je het juiste wandelmateriaal hebt, past het goed, zit de maat goed? Heeft de hond geen lichamelijk ongemak?

Ook is het belangrijk om je wel te beseffen dat je een hond moet leren ontspannend wandelen, vaak is dit niet goed geleerd en word het voor de hond aangeleerd gedrag.

En als laatste wil ik mee geven, kijk ook naar je eigen gedrag. Vaak trekken wij terug of hebben geen goede lijnvaardigheid. 

Er komt dus meer bij kijken dan de standaard adviezen, zoals: iedere keer als je hond trekt dan blijf je staan.

Wil jij weer samen ontspannen wandelen? En leren samenwerken vanuit begrip en vertrouwen. Neem dan contact op 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 03-02-2022

Rust is een belangrijke basis

Ik zie veel begeleiders die tegen problemen aan lopen met hun hond.

Soms zitten honden heel snel hoog in hun energie, van 0 naar 100...

We gaan de deur uit en bam een andere hond, je hond valt uit.

Je ontvang bezoek en je hond staat direct te stuiteren. 

Vaak beginnen we met werken aan het uitvallen, of proberen we de hond rustig te krijgen als het bezoek er al is, wanneer de hond trekt aan de riem blijven we staan of draaien we om. 

Maar het draait om veel meer dan dat. Wanneer jij al met standje 100 de deur uit gaat, sta je al - 10 achter. 

Er zal gewerkt moeten worden aan het legen van de stress emmer, rust, een goede balans in fysieke en mentale uitdaging en actie en rust. Het complete plaatje dus. 

Goed om te kijken waarom jou hond van 0 naar 100 gaat. En wat heeft de hond dan wel nodig. Dan kun je gericht te werk gaan. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn. Het word vaak gezien als enthousiasme maar heel vaak speelt juist spanning een rol.
 

Tip

Je kunt bijvoorbeeld de wandeling starten om je hond eerst te laten snuffelen. Strooi wat snoepjes, dit zorgt dat de hartslag daalt en de hond kalmeert.

Schiet de hond al omhoog bij het pakken van de riem dan start je dan met laten snuffelen. 

Ook heel belangrijk om zelf neutraal te praten. Vaak zijn we geneigd om alles heel leuk te maken, voor sommige honden werkt dit het tegenovergestelde. Als ik bij Tommie met een piep stem praat dan zit hij zo in mijn nek, rust is voor hem dan ook belangrijk.

Wil jij gericht met jou hond aan de slag, de juiste handvatten en leren samenwerken vanuit begrip en vertrouwen?

Neem dan contact op

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 23-01-2022

De hooggevoelige hond

Een hoogsensitieve hond kan prikkels die hij waarneemt met zijn zintuigen niet goed filteren, prikkels komen veel intenser binnen. Omdat de hond hier bepaalde gevoelens bij krijgt kan dit zorgen voor bepaald gedrag.

Bedenk je even dat je een ruimte binnen komt: je hoort een lamp flikkeren, de deur piept, je hoort alle mensen praten, een persoon komt gericht naar jou waar je je niet op kan focussen en dan heb je ook nog schoenen aan waarbij je kleine teen knelt.
Iemand die niet hoogsensitief is zal gewoon naar binnen lopen en zich richten tot die ene persoon. Kun je je voorstellen hoe een hond zich voelt, honden horen en ruiken zoizo al veel meer en beter dan wij mensen. Een hond die hoogsensitief is zal hierdoor een overweldigend gevoel krijgen.

Wat kunnen prikkels zijn? Denk aan intern zoals honger, dorst, hormonen of pijn. Extern denk aan ruiken, zien, horen, tast en proeven. Soms kunnen het echt de hele kleine dingen zijn.

Mijn hond Tommie is hoogsensitief, doordat alles even intens binnen komt kon hij hierdoor overweldigd raken en explosief gedrag vertonen. In het verleden heeft dit geleid tot extreem bijtgedrag. Hij kon echt in paniek raken, onrustig worden en uitvallen op van alles en nog wat. 

Hoogsensitiviteit is aangeboren, het is dus geen ziekte of gedrag dat je kunt genezen of afleren. Wel kun je de hond ondersteunen, zijn zelfvertrouwen verhogen, zorgen voor voorspelbaarheid, rust op korte en lange termijn, stress verlagende activiteiten. Maar ook vergt het begrip en aanpassingsvermogen. Gooi de verwachtingen weg en kijk vooral naar de hond wat hij wel kan, onderneem juist de dingen waar de hond goed in is en gelukkig van word. 

Geschreven door Melanie Walschot, hondengedragstherapeut Sensitivedogs