Help! Mijn hond plast bij binnenkomst van bezoek. 

Created with Sketch.

Waarom doet een hond dat nou?

Een hond kan de controle over hun blaas spieren verliezen tijdens opwinding. Zo kan het gebeuren dat jou hond een plasje laat lopen bij het begroeten of het ontvangen van bezoek. Heel vaak zie je dit bij pups en jonge honden.
Opwinding kan ontstaan uit enthousiasme, blijdschap maar ook uit spanning. 

Straf je hond hier niet voor, word niet boos en duw al helemaal niet de neus in het plasje. Je hond leert hier niks positiefs van je maakt de situatie alleen maar nog vervelender. Je hond heeft hier nog niet genoeg controle over om zijn spieren te beheersen.

Wat kan helpen is om de hond voor dat je bezoek ontvangt nog even te laten plassen, dit kan in ieder geval helpen dat er geen hele erge druk op staat en het meeste eruit is.
Wanneer je hond uit enthousiasme plasjes doet is het ook verstandig om te kijken naar het moment van begroeten. Pak dit moment wat rustiger aan, hoe gekker jij doet, doet de hond dat ook. 
Wanneer je hond het spannend vind is het belangrijk om te kijken naar hoe jij jou hond het beste kan begeleiden. Is het bezoek te druk? Word de hond te veel aangehaald? Of weet de hond misschien helemaal niet hoe om te gaan met deze situatie omdat niemand hem dat heeft geleerd?

Mijn hond Tommie deed ook plasjes bij binnenkomst van bezoek toen hij met 8 maanden bij ons kwam. 
Door bezoek rustiger te laten binnenkomen, en hem op eigen initiatief contact te laten maken was de spanning er van af. Sinds die tijd heeft hij geen plasjes meer gedaan.

Hier bespreek ik alleen plasjes doen (van pups en jonge honden) bij binnenkomst van bezoek of begroeting.
Het kan namelijk ook zo zijn dat jou hond dit op latere leeftijd nog doet of in andere situaties. Hier kunnen andere oorzaken voor zijn denk aan bijvoorbeeld angsten, trauma's of lichamelijke ongemakken.
Bekijk dus altijd in welke context jou hond dit laat zien. En schakel een gedragstherapeut in met een welzijnsgerichte werkwijze zodat onderzocht kan worden waar dit gedrag vandaan komt, en hoe dit begeleid dient te worden.

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 09-11-2021

Bezoek

Created with Sketch.

Een veelvoorkomend probleem, ontvangen van bezoek.
Ik zeg altijd wanneer je bezoek ontvangt dien je je bezoek ook op te voeden. We verwachten namelijk erg veel van ons honden, maar soms kunnen aanpassingen in het benaderen al een heel verschil maken.

Hoe jou hond reageert op bezoek kan zeer verschillend zijn, wanneer je er zelf niet uitkomt kan ik je aanraden hulp in te schakelen.
De tips die gedeeld worden zijn niet altijd voldoende. Iedere hond is namelijk een individu en het kan om een plan van aanpak en training op maat vragen.

Wat er vaak gebeurt, vooral bij puppy's. Bezoek komt binnen en we doen allemaal awhhhhh wat schattig, hangen over de hond een en die handen die rijken naar de hond want we willen allemaal zo graag aaien. Kun je je dit voorstellen dat jou hond zich hierdoor bedreigt door kan voelen.
Oogcontact maken kan heel intimiderend overkomen voor een hond en is zelfs onbeleefd. Over een hond heen hangen kan bedreigend overkomen en honden willen vaak niet eens geaaid worden.
Maar in een hele korte tijd word de hond hier wel aan blootgesteld, niemand die er iets aan doet of ingrijpt. Wat gaat de hond dan doen? Zelf ingrijpen... en dan heb je kans dat de hond gaat blaffen, misschien zelfs wel happen of bijten. Of duikt hij het liefst weg en gaat zich verstoppen.

Wat je wel kan doen is het bezoek vragen de hond op eigen initiatief te laten komen. Laat de hond rustig snuffelen, hierdoor verzamelen ze informatie. De hond bepaald na aanleiding van dat wel of ze geaaid willen worden of liever weggaan.
Wanneer de hond geaaid word stop dan ook tussendoor even en kijk wat de hond doet. Heeft hij er genoeg van en loopt hij weg of wil hij nog even geaaid worden. Honden hoeven overigens niet altijd geaaid worden maar gewoon even bij je zijn.

Laat bezoek ook nooit een snoepje geven om zo te denken dat het wel goed is.
Zo word de hond 'gelokt' wanneer hij dan het snoepje heeft gepakt kan hij alsnog enorm schrikken, hij is dan over zijn grenzen gegaan. Geen fijne ervaring dus.

Zo kwam ik ook laatst ergens op consult, 'geef maar een snoepje, dan is het goed'. Ik heb aangeven dat niet te doen en waarom. Na 5 minuten was de begeleider verbaast, de hond was stil en bij ons komen liggen. Normaal zou zij zich een half uur aan het blaffen houden.

Heeft jou hond moeite met bezoek? Hulp hierbij nodig? Dan kijken we samen naar wat past bij jou hond en wat nodig is.

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 07-11-2021

Angst voor geluiden

Created with Sketch.

Angst en gevoeligheid bij geluiden komt heel vaak voor, alleen word het helaas ook vaak niet behandeld. De welbekende adviezen negeer je hond zwerven nog steeds rond of het word gewoonweg niet herkent. 
Dit kan niet, jou hond heeft je hulp nodig! 
Wanneer jou hond angst heeft voor geluiden moet je de hond juist niet (overmatig) blootstellen hieraan, vermijd het liever. Je hond heeft angst, dit is een emotie. Wanneer jij angst voor iets ervaart en ik stel jou daar constant bloot aan, zul je angstiger worden en mij niet meer vertrouwen. Zorg juist voor een veilige haven en steun jou hond waar hij zich prettig bij voelt. En schakel hulp in van een gedragstherapeut die welzijnsgericht werkt.

Angst kan ontstaan vanuit aanleg en de vroegste ervaringen, de genetische basis van de ouderdieren kunnen worden doorgegeven. Dit kan ervoor zorgen dat jou hond een grotere kans heeft op het ontwikkelen van angst voor geluiden zonder er zelf een nare ervaring mee te hebben.
Maar ook kan jou hond zelf angst ontwikkelen omdat hij enorm geschrokken is van iets.

Chronische stress kan een vervelende invloed hebben op honden, waaronder het er namelijk voor kan zorgen dat de hond ergens bang van word waarvoor hij eerder nooit bang was. (dishabutatie noemen we dat)
Ook wanneer jou hond herhaaldelijk blootgesteld word aan geluiden kan dit leiden tot gevoeligheid voor geluiden.

Het is belangrijk om jou hond te socialiseren op een goede manier. Dit betekent op een gepaste afstand, geluidsfrequentie moet je opbouwen en er een positieve associatie aan te geven. 

Houd er rekening mee dat pijn en ongemak een rol kunnen spelen bij het ontstaan van angsten, belangrijk om dit uit te sluiten vooral wanneer de angst ineens ontstaat.

Mijn eigen hond Tommie heeft ook angst voor geluiden, hij kon enorm in paniek raken van bepaalde geluiden. 
Hij is hooggevoelig, ook zijn wij erachter gekomen dat hij van een fokker vandaan komt waar gefokt is geworden met gevoelige honden en honden met angsten waaronder zijn eigen moeder. Dit is dus doorgegeven geworden op mijn kleine mannetje. 
Daarnaast heeft zijn vroege castratie een rol en zijn chronische stress.
Op een natuurlijke manier heeft hij al een hoop ondersteuning gehad wat hem enorm heeft geholpen. Daarnaast ben ik hiermee zelf aan de slag gegaan met een gepaste training. Alleen een training was niet voldoende geweest en alleen natuurlijke middelen ook niet. Deze mooie combinatie heeft ervoor gezorgd dat het beter gaat. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 05-11-2021

De hooggevoelige hond

Created with Sketch.

De hooggevoelige hond

Een hooggevoelige hond is een hond die niet goed kan filteren, alle prikkels komen veel intenser binnen. Omdat de hond hier bepaalde gevoelens bij krijgt kan dit zorgen voor bepaald gedrag.

Bedenk je even dat je een ruimte binnen komt: je hoort een lamp flikkeren, de deur piept, je hoort alle mensen praten, een persoon komt gericht naar jou waar je je niet op kan focussen en dan heb je ook nog schoenen aan waarbij je kleine teen knelt.

Iemand die niet hooggevoelig is zal gewoon naar binnen lopen en zich richten tot die ene persoon. Kun je je voorstellen hoe een hond zich voelt, honden horen en ruiken zoizo al veel meer en beter dan wij mensen.


Wat kunnen prikkels zijn? Denk aan intern zoals honger, dorst, hormonen of pijn. Extern denk aan ruiken, zien, horen, tast en proeven. Soms kunnen het echt de hele kleine dingen zijn.


Mijn hond Tommie is hooggevoelig, doordat alles even intens binnen komt kan hij super snel overprikkeld raken. 

Zo reageert hij bijvoorbeeld heel sterk op geluiden, hij kan hier echt van in paniek raken, onrustig worden en uitvallen. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling als hij iets hoort kan hij extreem gaan trekken, rondjes rennen, blaffen en hijgen als een malle. Totaal onbereikbaar.

Hij vond het super moeilijk om weer af te schakelen en weer verder te kunnen, in het verleden heeft dit geleid tot bijtgedrag.


Hoogsensitiviteit is aangeboren, het is dus geen ziekte of gedrag dat je kunt genezen of afleren. Wel kun je de hond ondersteunen, zijn zelfvertrouwen verhogen, zorgen voor voorspelbaarheid, rust op korte en lange termijn, stress verlagende activiteiten. Maar ook vergt het veel begrip en aanpassingsvermogen. Gooi de verwachtingen weg en kijk vooral naar de hond wat hij wel en niet aan kan.Samenwerken vanuit begrip en vertrouwen!  


Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 17-10-2021

Vuurwerk tips

Created with Sketch.

Laat je hond nooit alleen tijdens oudejaarsavond en rond deze dagen. 

Geef je hond geen medicatie zoals vetranquil, dit is een spier verslappen. De hond krijgt alles mee maar kan niet reageren. 

Gebruik liever natuurlijke middelen zoals van het merk puur, amino calm, dierenoppasamersfoort heeft ook fijne producten. Natuurlijke middelen hebben een langere tijd nodig om te werken, begin hier dus op tijd mee. Je kunt ook gebruik maken van eterische oliën. Deze kun je diffusen, op een knuffeltje of dekentje doen. Laat je hond kiezen en geef hem de keuze om er wel of niet bij te gaan liggen. Ik zelf werk met de oliën van Doterra, voor Tommie gebruik ik de vetiver en Juma is dol op de balance. 

Dwing je hond nooit wanneer hij angstig is. Geef je hond keuze in waar hij wilt liggen en zorg voor een veilige plaats. Wees een steun voor je hond en laat hem niet in de steek. Een hond word niet angstiger als jij er voor hem bent, juist wel als je hem aan zijn lot over laat. 

Wanneer jou hond al angst heeft zoek dan hulp bij een welzijnsgerichte gedragstherapeut. Angst verminderen kost tijd. 

Zorg voor positieve associaties door neuswerk aan te bieden. Tevens kalmeert dit en verlaagt de hartslag. Pas dit aan wat bij jou hond past. 

Het kan helpen een radio of TV aan te zetten om geluiden te camoufleren. En ramen af te schermen. 

Wandel met veilig materiaal zoals een y tuigje of antiontsnappingstuigje. Lijn je hond aan, een hond kan namelijk wegrennen uit angst. 

Voorspelbaarheid kan helpen voor sommige honden, loop je vaste wandelroute, onderneem geen nieuwe of spannende dingen, laat je hond snuffelen, geef je hond de keuze en controle, wil je hond ontwijken of de andere kant op dan laat dit toe. (veiligheid voorop) 

Je kunt samen wandelen (op de veilige afstand) met een stabiele hond die geen angst heeft, dit kan steun bieden. 

Bezoek rond deze dagen rustigere plekken als je eigen wandelroutes te druk zijn. Bijvoorbeeld een bos of industrieterrein. 

Zorg voor mentale uitdaging, dit zal de stress-emmer legen, kalmeren en een positieve associatie geven.

Heeft jou hond angst of heb je begeleiding nodig, neem gerust contact op 


Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 15-10-2021

Vuurwerk 

Created with Sketch.

Misschien heb je het bij jou ook al gehoord, vuurwerk. Hier hoor ik af en toe in de avond weer een knal. Ja jongens het is bijna weer zo ver. 

Belangrijk om hier op tijd de juiste aandacht en begeleiding aan de geven. 

Helaas hebben veel honden angst voor vuurwerk. 

Het kan zijn dat jou hond een negatieve ervaring heeft gehad met vuurwerk. Is hij zich misschien rotgeschrokken toen hij het hoekje omliep, toen hij was aan het snuffelen of was hij alleen thuis. 

Ook kan het zijn dat bij jou hond de angst van 'harde' geluiden erfelijk bepaald is. 

Het is belangrijk om een positieve associatie te geven aan het geluid. Je kunt het bijvoorbeeld koppelen aan spel of voer. Na het horen van het geluid bied je spel of voer aan, voor dat de hond een reactie geeft. Ik roep op het moment van het geluid enthousiast erbij 'lekkers' en dan komt het voer. Let op want het mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat de hond schrikt van jou. Benoem het dan wat rustiger met een kalme stem.

Zo heb ik dit consequent gedaan bij mijn hond Tommie. 

Tommie is hooggevoelig, prikkels zoals geluiden komen extreem had binnen. Hij raakt dan is paniek en valt uit. Ik heb zijn reactie kunnen ombuigen bij bijvoorbeeld als er 's avond een scooter de berg komt afrijden. 

Wanneer hij nu de scooter hoort kijkt hij mij aan' waar blijft het lekkers' ipv in paniek raken en uitvallen. Hiervoor word hij beloont. 9 van de 10 keer gaat het goed. 

Wanneer jou hond al angst heeft voor geluiden is het verstandig om hiermee op tijd aan de slag te gaan onder begeleiding van een welzijnsgerichte gedragstherapeut. 

Het is namelijk belangrijk om de oorzaak de onderzoeken en aan de slag te gaan met een plan van aanpak en training op maat. 


Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 14-10-2021

Met welke beloning train jij je hond 

Created with Sketch.

Wanneer jou hond gedrag laat zien dat gewenst is en jij beloont dit door positieve benaderingen zal de hond zich goed voelen.
Omdat de hond positief beloont word en zich hier prettig bij voelt zal de hond dit gedrag vaker laten zien.
Positief belonen draagt een steentje bij aan het zelfvertrouwen van de hond. Een hond met zelfvertrouwen is een mooie en belangrijke basis voor de hond.

Waarmee kun jij jou hond belonen?
Zorg dat je onderscheid maakt waarmee je beloont.
Wanneer jij jou hond iets nieuws gaat aanleren, een nieuwe situatie die spannender is en meer prikkels bevat zoals een recall of rustig leren omgaan met prikkels, kies dan voor een beloning met een hogere waarde.
Dit zal de training makkelijker maken, en we willen zorgen voor heel veel goede succes ervaringen tijdens de training zodat het gedrag herhaalt blijft worden.
Wil jij uitzoeken wat jou hond het lekkerst vinden? Houd dan een proeverij. Leg een aantal hapklare snackjes neer en kijk welke de hond als eerste pakt en naar welke hij terug gaat.

Plakkerige snoepjes die een lekker geur hebben doen het meestal wel goed, zorg ervoor dat ze hap klaar zijn. 
Wat vaak goed werkt is kaas, houdbare worst, leverworst uit een tube, kipfilet. Maar ook natuurlijke snackjes zoals runderlong vinden de meeste wel lekker. 

Mijn hond Juma is dol op eten (van wie zal hij het hebben haha) Zijn favorieten waarmee ik train is runderlong, lamslong en zalmsnoepjes.
Bij Tommie daar in tegen moet je meer uit de kast halen, zijn favorieten zijn kaas, worst en leverworst.

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 29-09-2021

Socialisatie

Created with Sketch.

Er worden nog te vaak de adviezen gegeven om je hond maar bloot te stellen aan prikkels, de hond moet er maar aan wennen.

Ga maar naast een fietspad of drukke weg staan, de hond went er wel aan. Laat de hond maar aaien door vreemden, hij went er wel aan.

Zo werkt dat niet... wanneer je de hond blijft blootstellen aan prikkels die de hond spannend vind of wanneer de hond liever even afwacht en de tijd neemt, kan dit echt het tegenovergestelde gaan werken. De hond kan juist negatieve associaties krijgen met deze prikkels.

Ik zie het helaas veel terug komen. Er zijn honden onvoldoende gesocialiseerd, of niet juist blootgesteld aan prikkels. De honden vinden prikkels spannend zoals bijvoorbeeld auto's, de honden worden hieraan blijvend blootgesteld omdat wij dit vaak niet zien of doorhebben. De honden ontwikkelen hierdoor een reactie zoals grommen, blaffen, uitvallen. Helaas krijgen vele mensen advies om drukke plekken op te zoeken, hier te gaan staan om de hond eraan te laten wennen. De reactie van de honden worden alleen maar erger, zo danig dat het onmogelijk word om de hond nog uit te laten.

Vergeet ook niet de socialisatie start al vanaf 3 weken, bij de fokker dus. De fokker speelt hier al een belangrijke rol om hierin een goede start te maken. 

Je kunt positieve associaties maken met prikkels met behulp van voer, spel of aandacht. Op deze manier word de prikkel een voorspeller van iets leuks of neutraal. Kijk ook aan welke prikkels jij jou hond blootgesteld, je hoeft niet ouderwets lijstjes af te werken. Besteed liever aandacht aan wat echt nodig is, herhaal, werk op afstand en tempo van jou hond. Laat jou hond lekker observeren en ontdekken en wees een steun voor jou hond.

Helaas is een slechte socialisatie niet meer terug te draaien, wel is het nog bij te sturen door alsnog te gaan zorgen voor een positieve of neutrale associatie. 


Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 03-09-2021

Trainen met een uitvallende hond

Created with Sketch.

Wanneer je een uitvallende hond hebt is het aan te raden om te onderzoeken op welke prikkels de hond reageert en vanaf welke afstand hij uitvalt.
Heel belangrijk is om je hond niet in situaties te brengen die hij niet aan kan.
Adviezen zoals zoek maar de prikkels op dan went hij er wel aan, gaat jullie niet verder helpen. Dit kan het gedrag erger maken.

Wat je wel moet doen is prikkels vermijden, door bijvoorbeeld op andere plekken te gaan wandelen, andere tijden. Omdraaien als iemand tegemoet komt, een ander pad nemen of gebruik maken van objecten om het zicht te verbreken, ook wel splitsen genoemd.

Nou pfoe dat kan een enorme uitdaging zijn, je hebt namelijk niet alles in de hand. Daarom raad ik aan om je hond te leren omdraaien op commando, om zo snel mogelijk uit een situatie te komen. Zorg dat je lekkers of een speeltje meeneemt voor onderweg. Zo kun jij jou hond afleiden of hiermee weghalen uit een situatie.

Dit zijn natuurlijk tijdelijke oplossingen, het is fijn wanneer jij jou hond kan leren en kan laten ervaren dat de prikkels helemaal niet zo eng zijn.

Dit alles vraagt om een training op maat. Welke prikkels valt je hond op uit, op welke afstand reageert hij, hoe reageert de hond, welke beloningen werken het beste voor jou hond, rekening houden met de stress emmer.
Vaak vraagt het ook om een andere manier van wandelen, een goede balans tussen fysieke en mentale uitdaging, rust en activiteit.

Mijn eigen hond valt op alles uit, geluid, prikkels zien en geur. Op een verre afstand.
Een lange tijd is hij te onbereikbaar geweest voor training, er zat nog teveel stress in zijn lijf.
We waren al eerder begonnen met een training op verre afstand, dit heeft tot nu toe wel succes gehad. We hebben bij sommige dingen al een positieve associatie kunnen maken, ipv dat hij het spannend vind weet hij nu dat er lekkers komt.

Prikkels van dichtbij leek nog ver weg te zijn voor ons, ik dacht zelfs misschien lukt het ons wel nooit. Mijn doel is overgens niet om alles te kunnen passeren, ik zal altijd de keus maken om andere honden met afstand/boog te passeren of toch om te draaien. Voor honden is het namelijk onbeleefd om recht op elkaar af te lopen, ook de andere hond kan moeite hebben, daar wil ik gewoon rekening mee houden. Ik weet zelf hoe vervelend het is als er niemand rekening met jou houd.

Maar vanmorgen gebeurde er iets moois. Er kwam een jogger aan, not done voor Tommie. We zijn aan de kant gegaan, en heb hem beloond voor rustig kijken, deze meneer kon gewoon op 3 meter passeren en zelfs goedemorgen zeggen. Tommie heeft meneer rustig nagekeken en uiteraard weer dik beloond. Laat die snoepjes maak rollen!!

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 04-08-2021

Verzorging en handelingen bij jou hond

Created with Sketch.

Soms moet je handelingen toepassen bij jou hond denk aan vachtverzorging, nagels knippen, medicijnen geven, vlooi en tekendruppels, voerbescherming, band/kap om de nek.

Op sommige dingen kun je je voorbereiden. Ik kan je dan ook aanraden voordat je een hond in huis neemt je in te lezen welke verzorging jouw hond zoizo nodig heeft. Denk aan langharige honden, de vacht zal toch verzorgd moeten worden. 

Het fijne aan een individuele puppy of puber cursus is, is dat deze dingen meegenomen worden tijdens de lessen. Of je nu zelf de nagels gaat knippen of de vachtverzorging zelf gaat doen, of dat je het gaat laten doen door een trimmer. Het zal toch geoefend moeten worden.

Je wilt namelijk op het moment dat er iets moet gebeuren dat je hond er geen of zo min mogelijk stress van ervaart. Vergeet ook even niet dat het niet wil zeggen als je alles geoefend hebt dat je alles zomaar kan doen. Je oefent namelijk als er niks is. Wanneer je hond geopereerd is zal hij gevoeliger zijn of misschien pijn ervaren, houd hier rekening mee.

Neem bijvoorbeeld mijn hond Juma , die moest nu dus een schoentje aan. Juma is op dat gebied echt heel makkelijk, hij ervaart van dit soort handelingen zoals nagels knippen, vachtverzorging, druppels opdoen of in bad doen geen stress. Het schoentje was dan ook absoluut geen probleem.

Maar ik besef mij wel degelijk dat het niet bij iedere hond zo makkelijk gaat. Tommie bijvoorbeeld, hij verdedigt zijn lichaam. Bij hem gaat alles een stukje moeizamer. Belangrijk is dan ook om de communicatie te leren kennen zodat je al kan ingrijpen bij de kleine signalen, vanuit daar begin je met oefenen. 

Ook belangrijk om meer tijd uit te trekken, zijn communicatie in de gaten houden zodat je op tijd kan stoppen. Soms is een pauze inlassen nodig, op een later moment ga je dan weer verder. Wanneer je echt iets met MOET doen. Dan komt er veel lekkers bij kijken of hem af te leiden, zodat het zo snel mogelijk en pijnloos weg gehaald kan worden. 

Ook heb ik voor Tommie een muilkorf aangeleerd, een goed aangeleerde muilkorf is geen probleem voor een hond. Denk er wel aan dat je hem niet alleen bij nare situaties gebruikt, dan word het een voorspeller van vervelende dingen. Blijf dit dus oefenen om de muilkorf leuk te houden. Het wil dan niet zeggen dat je dan wel alles zomaar kan doen, je moet blijven luisteren naar je hond en oefenen met de handelingen en situaties waar de hond moeite mee heeft. 

Ik zelf heb deze bij Tommie aangeleerd voor bijvoorbeeld naar de dierenarts hier werken ze namelijk niet op Tommie tempo, de kans is dan groot dat hij bijt. Uiteraard staat veiligheid altijd voorop. Wanneer je een pup hebt en voor een vaccinatie gaat kun je met lekkers en een spelletje het bezoek aan de dierenarts leuk maken. Maar een hond zoals Tommie is een herplaatser met een moeilijke start en een grote rugzak. Hij had in niemand vertrouwen en verdedigt zijn lichaam, de dierenarts leuk maken is voor hem niet in een maand gebeurd. Hier zijn eerst andere dingen nodig. Een muilkorf is dan een (tijdelijke) oplossing, en heel veel lekkers. Want ja die vaccinatie zal er toch in moeten. Of als je hond zo slim is om een sok op te eten dan moet hij er toch uit. 

Hoe kun je iets aanleren? Neem bijvoorbeeld vlooiendruppels opdoen:

Laat je hond kennis maken met het product, laat hem eraan ruiken en kijken zonder iets te doen. Na iedere handeling geef je een lekker voertje.

Begin om met je hand naar zijn lichaam te gaan.

Raak je hond aan.

Doe de vacht aan de kant.

Raak met het product de hond aan.

Raak hiermee het lichaam aan op verschillende plekken.

Ga zo door tot je daadwerkelijk de druppel kan toedienen.

Let op dit is een standaard schema. Het verschilt per hond hoe snel je kunt gaan. Soms is het nodig om bijvoorbeeld meer aandacht te besteden aan de aanraking zelf. En wat is de reden waarom je hond daar zo'n moeite mee heeft? Vervelende eerdere ervaringen? Onzeker? Geen vertrouwen? Ook daar moet aan gewerkt worden. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 19-07-2021

Perfecte recall

Created with Sketch.

Ik vind het heel belangrijk om een goede recall te hebben als jij je hond wil laten loslopen. Zoizo heel belangrijk, stel je hond zou ontsnappen dan zou het mooi zijn als hij terug komt als jij roept.
Dit neem ik ook mee in mijn puppy en pubercursus of mijn speciale wandeltraject. We gaan hier namelijk samen mee aan de slag, om je hond terug te laten komen op naam of een woord. Het is echt mogelijk, zelfs als je hond een jachtinstinct heeft.

De keuze is aan jou hoe jij je hond terug roept, ga je zijn naam roepen, naam en kom hier of ga je hiervoor een 'uniek' woord nemen. Soms werkt een 'uniek' woord beter dan de naam roepen, de naam is vaak al 'besmet' omdat de naam vaker op een dag benoemd word. 
We beginnen met oefenen in een eigen veilige omgeving, namelijk je huis. Dit is veilig, vertrouwd en prikkelarm. Een hond leert hier het beste. Wanneer je gaat trainen is het goed om te zorgen voor succeservaringen. We gaan uitbreiden naar de tuin en dan naar buiten in de wijk of bos enz. 
Eerst prikkelarm en dan pas prikkels toevoegen. Om te blijven zorgen voor succeservaringen leer ik jou wanneer je het beste je hond kan roepen. Wanneer hij net een geur te pakken heeft of hij ziet een andere hond zal hij in de trainingsfase niet gauw terug komen. Dit breiden we stap voor stap samen uit. Ook zoeken we samen naar de beste beloning, het moet namelijk wel bijzonder zijn. Goed beloond gedrag word herhaald. En niet te vergeten is een band en goede samenwerking heel belangrijk, daar besteed ik uitvoering aandacht aan.

Ik zelf gebruik voor Juma zijn naam, dit werkt perfect voor hem. Hij komt direct terug als ik hem roep. Bij Tommie ben ik begonnen om hem te roepen op naam. We hebben al goed geoefend met los lopen in een gecontroleerde omgeving en op mijn trainingslocatie, dit gaat super goed. Hij komt direct terug wanneer ik hem roep. 
Behalve als hij wild ruikt, dan gaat hij jagen. Hij heeft echt een enorm jachtinstinct.
Onbewust hebben wij een magisch woord gecreëerd, leverworst. Hij weet als ik dat woord zeg. dat er leverworst komt. Nou guess what? Als hij wild ruikt en ik roep leverworst dan komt hij direct terug. Dus dat is ons unieke magische woord. Leverworst is his middle name. 

Veiligheid staat bij mij voorop. Zolang de hond nog in training is of in wildgebieden gaat jagen en niet terug komt op naam, blijft de hond aan de riem. Je kunt je hond in deze gebieden tegemoet komen door een lange riem te geven. Zo hebben ze toch meer bewegingsvrijheid maar heb jij alsnog de controle om hem bij je te houden. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 10-07-2021

Natuurlijk gedrag? Of toch iets anders

Created with Sketch.

Honden hebben behoeftes en laten hierdoor bepaald gedrag zien. Behoeftes zijn van nature aanwezig, de hond wil dit graag doen.
Ook kan het voort komen uit stress of spanning 
Belangrijk is dus om te kijken, waarom je hond bepaald gedrag laat zien en in welke situatie het gebeurd. Kijk dus altijd naar het gehele plaatje.

Een voorbeeld is hiervan sloopgedrag. Slopen kan een natuurlijk insticnt zijn, ook kan het zijn dat de hond spanning of stress ervaart. Denk aan dat de hond alleen moet thuis blijven, terwijl de hond verlatingsangst heeft of dat de hond veel stress volle situaties ervaart en zijn frustratie kwijt wilt. Kauwen werkt stress verlagend, wanneer de hond niet voldoende kans krijgt om te kauwen, zal hij iets anders ervoor zoeken. 

Wanneer jou hond sloopt is belangrijk te onderzoeken waar dit vandaan komt. Wanneer stress of spanning een rol speelt moet er uitgezocht worden wanneer en waar dit ontstaat bij de hond. Hiermee ga je als eerst aan de slag.
Wanneer een hond graag sloopt vanuit natuurlijk instinct kun jij jou hond vast en zeker hierin tegemoet komen. Dingen die absoluut niet kapot mogen kun je opruimen of niet laten slingeren. Je kunt jou hond bewust dingen aanbieden om te slopen, daarnaast stel je duidelijke grenzen wat wel en niet mag. Leer bijvoorbeeld nee of leave it aan, en bied de hond iets anders aan. Een eierdoos, verpakkingsmateriaal, wc rollen of reclame folders zijn vaak favoriet.

Mijn eigen hond sloopt ook. Hij pakte graag alles wat los en vast zat. Slippers, dekentjes of papier. Voornamelijk kwam dit gedrag voor uit stress, zijn stress emmer zat constant gevuld en liep over. Hij was naar spullen opzoek om te slopen, we zijn gaan voorkomen dat hij dingen pakt die niet mogen door op te ruimen. We zijn heel hard gaan werken aan de oorzaak, en hebben zijn stress emmer kunnen legen.
Tommie heeft nog steeds behoefte aan slopen, dit omdat hij het heel graag doet en er behoefte aan heeft. Hij kan er oprecht van genieten en valt dan in slaap tussen de stukjes papier. En ik mag dan de rotzooi opruimen haha.
Ik kom hem hierin tegemoet door hem bewust iets aan te bieden, papier is zijn favoriet. Ook ben ik duidelijk wanneer hij iets niet mag pakken, hij weet dan waar hij aan toe is. Daarnaast liggen hier altijd verschillende soorten botten in huis.
Tommie pakt nu niet zomaar iets en gaat hier ook niet naar op zoek. Dit alles omdat we hebben gewerkt aan de oorzaak en ik hem tegemoet kom in zijn behoeftes.

Hetzelfde geldt voor graven, mijn andere hond Juma graaft graag een gat om met zijn buik erin te gaan liggen om te koelen. Dit vind hij zo lekker om te doen, hier heb je het over natuurlijk gedrag.
Wanneer ik hem voorheen in de tuin liet samen met Tommie, en Tommie jutte Juma een beetje op, ging Juma ook graven. Alleen dan was het uit spanning en om zijn stress kwijt te kunnen.
Belangrijk is dus te kijken waarom jou hond iets doet, werk aan de oorzaak en kijk waar jij jou hond in tegemoet kan komen.

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 08-07-2021

Een hond heeft tijd nodig

Created with Sketch.

Tijdens een wandeling hebben honden tijd nodig, gewoon even stilstaan, observeren of even snuffelen.
Vooral puppy's hebben dit nodig, soms vergeten we misschien even hoe groot de wereld is. Alles is nog nieuw geuren, geluiden of dingen zien. Voor ons is het normaal als er een fiets tegen een paal staat, een pup ziet dat heel anders. Het kan dan best even zijn dat ze blijven staan of erbij gaan zitten. Het is dan zo belangrijk dat jij ze de tijd geeft die ze nodig hebben, laat ze lekker op hun tempo ontdekken, door ze dit zelf te laten doen winnen ze zelfvertrouwen.
Wat ook vaak vergeten word is dat volwassen honden dit ook nodig hebben. Ook de honden uit het buitenland, een herplaatser of een gevoelige hond. Het wil niet zeggen dat een buitenlandse hond of herplaatser van een paar maanden alles gewend is en alles aan kan. Vergeet even niet dat alles hier anders en nieuw is, en hun oude 'vertrouwde' omgeving is zo ineens weg.

Geef je hond de tijd om te snuffelen en te ontdekken of hun eigen tempo, zo verzamelen ze het beste informatie. Is het veilig? Wie of wat is hier allemaal geweest? 

Mijn eigen hond Tommie is een herplaatster, is hooggevoelig en extreem gevoelig voor prikkels.
De wereld is zo groot voor hem, dat alles hem al snel te veel word. Zijn stress emmer raakt gevuld en loopt al gauw over.
Tijdens een wandeling heeft hij tijd nodig om even te observeren, stilstaan of zelfs even te gaan zitten. 
Door hem tijd te geven en begeleiden waar het nodig is gaat het nu super goed met hem. Ik heb nu geen last meer van een overprikkelde en bijtende hond. 

Het is belangrijk dat de natuurlijke behoeftes van onze honden vervuld worden tijdens een wandeling en niet alleen maar voor onszelf om flink te willen doorstappen of even snel de hond uit te laten. Voor een hond moet het ook prettig zijn om buiten te zijn, snuffelen is een natuurlijke behoefte. Het is kalmerend en hun zelfvertrouwen stijgt hiervan.


Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 04-07-2021


Waar ga je dan wandelen?

Created with Sketch.

Heb je een uitvallende hond? Een hond die gevoelig is voor prikkels en zijn stress emmer zich gauw vult?

Waar ga je dan wandelen? Dat kan soms best lastig zijn en even een zoektocht. Ik hoor het vaker, heb je eindelijk een plek gevonden blijkt het na een paar keer toch niet zo ideaal te zijn. Voelt dan net alsof ineens iedereen die plek ontdekt heeft.

Ik herken het, bij ons is het ook een zoektocht geweest.

Waar je rekening mee kunt houden:

Wanneer je zo'n plek gaat uitzoeken is het belangrijk om te onderzoeken of je hond het prettig vind ik een open gebied of juist in een bos gebied.

Tommie voelt zich prettiger in een bosgebied, in een open gebied word hij te alert op de omgeving en maakt hem heel gespannen.

Wat ook een verschil maakt is om de auto niet op een parkeerplaats bij het bos te zetten. Je loopt hier meer kans iemand tegen te komen, omdat het voor iedereen dezelfde start en terug kom plek is. Ik zoek een pad en zet hem daar langs de weg. 

Zoek een plek uit waar je ruimte kunt nemen, zijn de paden breed genoeg of zijn er tussen paden zodat je een pad eerder kunt inslaan ipv tegenmoet lopen en passeren

En heel belangrijk om te bedenken wat te doen als er toch plots iemand komt en je geen kant op kunt.

Handig is om heel lekker voer bij je te hebben en je hond daarmee weg te halen uit de situatie. Wat hier heel goed werkt is omdraaien op cue. Tommie is eerste klas gespannen hond maar dit is perfect voor hem. Als ik zeg omdraaien, draait hij om en kan ontspannen met mij mee weglopen.

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 07-06-2021


Welk ras

Created with Sketch.

Houd jij rekening met de (werk) eigenschappen van jou hond? Denk jij hierover na wanneer je voor een bepaald ras kiest? 

Vaak worden honden namelijk uitgekozen op uiterlijk, dat mag natuurlijk maar dan moet je wel de werkeigenschappen voor lief nemen, je hond hierin tegemoet komen en ook accepteren uiteraard.

Tegenwoordig worden de fok doelen vaak niet meer toegepast, maar het zit nou eenmaal in de hond en het kan wel degelijk tot uiting komen.

Verdiep je eens in het ras van je hond, zo kom je er misschien wel achter waarom jou hond doet wat hij doet. En sommige dingen moet je nu eenmaal accepteren. Wij mensen hebben ook unieke eigenschappen, die moet je ook soms voor lief nemen omdat het nou eenmaal bij ons hoort. 

Daarnaast kun je je hond tegemoet komen, wanneer je een hond hebt die gefokt is om te jagen op het water heb je grote kans dat hij van water houd en in het water duikt. Als je de hond hier de kans niet toe geeft kan dit leiden tot frustratie. Misschien heb je liever niet dat hij altijd het water in duikt. Dan kun je je leren wanneer hij wel en niet in het water mag. Maar hij zal er wel gelukkig van worden als hij even een lekker duik mag nemen.

Misschien is je hond wel gefokt om te apporteren, ik zelf ben geen voorstander van balletjes en stokken weggooien. Maar toch kun je jou hond dan tegemoet komen, verstop het balletje, laat de hond zoeken en dan terugbrengen.

Wanneer je een hond gaat aanschaffen kun je altijd advies vragen aan een hondengedragstherapeut, zo kunnen zij met jou meedenken en advies geven wat het beste in jou situatie past.

Welke (werk)eigenschappen zie jij terug in jou hond? Kom jij je hond daarin tegemoet? 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 05-06-2021

Pas op voor grasaren

Created with Sketch.

Vanmorgen heb ik ze weer zien staan, de grasaren. Toevallig had Juma er weer gezellig een mee naar huis genomen vanmorgen. Graag wil ik jullie hiervoor waarschuwen want misschien weet je er nog niks van of even weer als reminder.

Een grasaar is een soort harde pluim aan het einde van een grasspriet. Ze hebben weerhaakjes waardoor ze verder kunnen kruipen, één richting op. Op deze manier komen ze steeds dieper in de weefsels terecht. Zo kunnen ze helaas heel veel schade opleveren wanneer je er niet op tijd bij bent. Helaas gebeurt dit nog heel vaak.

Deze grasaren komen vaak terecht in de neus, oren, ogen, mond of poten van de hond. De hond voelt dit en kan er last van hebben. Hij kan gaan niezen, krabben, 
schudden met zijn kop of bijten in zijn poten.

Ik kan je aanraden wanneer je deze grasaren ziet staan, deze plek te ontwijken. Wanneer je hier in eigen tuin last van hebt kun je de groei van grasaren voorkomen door op tijd het gras te maaien.

Wanneer je een grasaar tegenkomt bij je hond die nog oppervlakkig op een veilige plaats zit, kun je hem eruit trekken. Houd rekening ermee dat er weerhaakjes kunnen achterblijven als deze al wat dieper zit. Na het verwijderen zou ik de plek in de gaten houden of de hond er last van krijgt. Wanneer de grasaar op een onveilige plek of al dieper is gekropen kun je het beste naar een dierenarts gaan. 

Check voor de zekerheid je hond na de wandeling, zo kun je ze nog op tijd verwijderen. Of snel naar een dierenarts. Wanneer je een grasaar vermoed door ploteselinge klachten kun je ook de huid even goed nakijken vaak zie je een klein gaatje waar hij in is gekropen.
Bij twijfel altijd een dierenarts raadplegen.

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 31-05-2021

Hersenwerk op maat

Created with Sketch.

 

Hersenwerk betekent niet alleen kijken wat je hond leuk vind en welke materialen je aanbied. Zo is het ook belangrijk om te kijken naar de houding, hoe staat hij, hoe is zijn gewichtsverdeling? Is hij ontspannen of gespannen? Hoe beweegt hij zijn lijf? 

Vind je hond het wel prettig om zo laag op de grond te snuffelen, wil hij liever hoger? Zo ja hoe hoog?

Je kunt je wel voorstellen als je misschien nek of rug pijn hebt het niet zo prettig is om zo lang met de neus op de grond te snuffelen. Dit is natuurlijk heel vervelend. 

Of word de hond ouder en gaat het niet meer zo soepel om wat langer in een houding te staan. Dat ervaren wij als mensen ook.

Dan zul je ook ervoor kiezen om een geschikte houding aan te nemen.

Een hond kan niet zelf zijn werkjes hoger zetten, honden zoals Juma die voer gericht zijn hebben er veel voor over om bij de snoepjes te komen. Dus aan ons de taak om je hond te observeren en alles op maat te maken voor je hond. 

Juma word nou eenmaal wat ouder. Hij heeft er last van om langer in een houding te staan. Als hij begint met zijn hersenwerkje is het oké, maar al gauw is zijn gewichtsverdeling niet meer gelijk en is zijn lijf gespannen. 

Dus ik ben op zoek gegaan naar de juiste hoogte voor hem. Door het hersenwerkje op een ophoging te zetten is zijn lijf ontspannen en kan hij gewoon op 4 poten recht blijven staan.

Belangrijk is om je hond jaarlijks te laten checken bij een osteopaat of alles oké is met zijn lijf.

Zo staat Juma vanaf nu ieder half jaar op controle. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 26-05-2021


Keuze's maken

Created with Sketch.

Tommie mag van mij zelf de route bepalen, uiteraard staat veiligheid voorop en moet ik rekening houden met tegemoetkomers en zijn overprikkeling.

Ik ga namelijk niet alleen voor mezelf het bos in, de honden mogen hier ook lekker van genieten. Lekker doen wat een hond het liefst doet, hun neus achterna, slenteren, rennen en snuffelen.

Keuzes maken zorgt dat hun zelfvertrouwen groeit en het is fijn dat ze zelf ook beslissingen mogen nemen ipv dat wij dat alleen maar doen.

Laat ze zelf eens de route bepalen, of dat ze naar links of rechts willen.

Bij ons was het niet vanzelfsprekend om het advies op te volgen om Tommie te laten bepalen. Door een dagboek bij te houden kwam ik erachter dat Tommie moeite had met keuzes maken, hij kon hier niet mee omgaan dit was dan voor hem een trigger om mij te bijten. Hij wist niet wat er van hem verwacht werd en soms ging ik dan weer te snel of juist te langzaam.

Ik ben hem hierin de tijd gaan geven als hij het nodig had om te blijven zitten, prima, al was het 5 minuten.

Ik ben hem liefdevol gaan begeleiden zodat hij kon leren dat hij een keuze mag maken, ik heb hem het vertrouwen gegeven dat ik op de juiste momenten de leiding neem om hem te helpen.

Dit heeft tijd nodig gehad en heel veel geduld. Nu neemt hij zelfverzekerd zijn eigen keuze. Ook geeft hij duidelijk aan als hij ergens niet naar toe wilt, hij blijft dan staan of zitten. Hij krijgt dan alle ruimte om de keuze te maken om een andere route te nemen.

Zo kunnen we allebei genieten van het buiten zijn. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 15-05-2021

Resource guarding

Created with Sketch.

Zie je het al voor je. Je zit een lekker stukje cheesecake te eten, er loopt iemand langs en je bord word weggepakt, omdat hij vind dat je rustiger of minder moet eten of omdat hij wil laten zien wie de baas is. Nou reken maar dat ik boos word hoor. Ik zal je op je vingers meppen ook. 

Ik hoorde het laatst van een eigenaar, zij hadden het advies gekregen om de bak weg te pakken tijdens het eten. Zo zou de hond leren rustiger te eten, of dan zou hij niet zo veel eten en soms geven ze als reden omdat jij moet laten zien wie de baas is. 

Kun je je dan ook voorstellen als jij de voerbak wegpakt of met je handen erin zit te graaien,  je hond gefrustreerd kan raken, probleemgedrag kan ontwikkelen of jou niet meer vertrouwd? Ik denk dat we het daar over eens kunnen zijn dat je dat niet wilt. 

Gelukkig heb ik deze eigenaren kunnen vertellen dat dit zo niet hoort. 

Voor te snel eten is een anti schrokbak of voeren in een lickimat of Kong aan te raden.

Tommie doet aan resource guarding (bezittersagressie). Hier werken we heel hard aan door vertrouwen te geven en te trainen. Bij zijn voerbak doet hij dit niet. Omdat ik wil voorkomen dat hij het zou gaan doen, maak ik hem zijn eten klaar in zijn favoriete lickimat wobble, ik breng dit naar zijn veilige plaats en ik ga weer weg. Zo kan hij rustig eten waar niemand hem stoort. Ik geef dan Juma in de keuken te eten en maak zelf ook mijn eten klaar.

Wanneer hij klaar is met eten laat ik het nog even staan omdat hij nog wel eens extra wil uitlikken. Pas als hij ergens rustig is gaan liggen voor een powernap neem ik de bak mee.

Ook vertel ik hem dat ik de bak mee neem. Bij veel dingen helpt het hem als ik zeg wat ik ga doen, dat geeft voorspelbaarheid. 

Hondengedragstherapeut Melanie Walschot, Sensitivedogs
Geplaatst 09-05-2021