Over mij

Ik ben Melanie Walschot, 26 jaar oud en woon in Brunssum, Limburg.

Over mij

Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met dieren, voornamelijk hebben we altijd thuis katten gehad. Vaak meerdere tegelijk en voornamelijk ras katten. Als laatste kat kregen we Luna, ze was iets te klein en eigenlijk te vroeg bij ons thuis gekomen. Omdat we wat grotere katten in huis hadden sliep ze voornamelijk bij mij op de kamer voor de veiligheid. Dit heeft een enorme speciale band gecreëerd, inmiddels is ze alweer 9 jaar oud en zijn we nog steeds onafscheidelijk van elkaar. Ze is ontzettend graag bij mij, en komt geregeld knuffelen.
Later kwam onze eerste hond in huis, Juma een labradoodle. Ik ging met hem op puppycursus en een recallcursus. Ik vond dit ontzettend leuk om te doen, en we bouwden hierdoor een mooie band op. Sinds die tijd ben ik heel erg geïnteresseerd geraakt in honden en het gedrag van honden. Het speelde heel erg om met honden te gaan werken. Maar ik zag veel honden de zich niet prettig voelde bij groepscursussen, vaak staan honden onder druk en ervaren veel stress. Waaronder Juma, hij voelde zich niet prettig. Dit was niks voor mij.

Vroeger wilde ik altijd al juf worden op een basisschool, door de lange schooltijd die ik daarvoor zou moeten volgen heb ik toch voor de opleiding medewerker maatschappelijke zorg gekozen. Ook zou ik via deze weg met kinderen kunnen gaan werken maar ook ouderen of andere doelgroepen. Na een aantal stages kon ik toch mijn draai niet helemaal vinden en miste een passie, ik miste plezier om hier te gaan werken.
Ik werkte toen als bijbaantje als hulpverkoopster bij een drogisterij, dit vond ik super leuk en paste heel goed bij mij in wat ik leuk vond. Graag wilde ik stoppen met school en hier fulltime gaan werken, helaas was dit geen optie bij dit bedrijf.
Ik ben toen gaan werken als parttime verkoopster in de mode en gestopt met school.
Al snel had ik het naar mijn zin, ik kreeg ambities en streefde naar doelen om hogerop te komen. Het bedrijf zag potentie in mij en al heel snel kreeg ik de kans om door te groeien naar assistent storemanager. Na een faillissement en overname kreeg ik een nieuwe kans om door te groeien naar storemanager. Die heb ik met beide handen aangegrepen. Wat had ik het dik voor elkaar, ik was enorm trots op mezelf.
Toch miste ik altijd iets, ik had het gevoel dat het iedere dag hetzelfde was, de druk lag enorm hoog. Ik ging steeds vaker toch met lood in mijn schoenen naar mijn werk, ik miste een passie...
Toen het bedrijf failliet ging, heb ik weer gesolliciteerd op dezelfde functies bij andere bedrijven. Ho stop dacht ik toen, ik moet deze tijd gebruiken om uit te zoeken wat ik wel wil, waar mijn passie ligt en waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dat kwam uiteindelijk vanzelf op mijn pad.
Waar deuren dicht gaan, gaan andere weer open...

Daar was Tommie, een labradoodle van 8 maanden die als herplaatser op facebook stond. We waren meteen verliefd op hem en zijn snel kennis gaan maken. 
Hij kwam over als een iets wat drukke maar vooral enthousiaste hond. 
Er waren jonge kinderen in het gezin, waarvan een bang voor hem was (van zijn drukke gedrag) en hij trok aan de riem, daar moest aan gewerkt worden. 
Een week later hadden we hem opgehaald, en mocht hij bij ons komen wonen.
Al snel ging het mis en leek het helemaal geen rozengeur en maneschijn. We hadden het ons iets gemakkelijker voorgesteld.
Door het gedrag van Tommie ben ik mij gaan verdiepen in hondengedrag, waarom doet hij wat hij doet? Wat heeft hij nodig? En hoe kan ik hem begeleiden?
Al gauw startte ik mijn opleiding hondengedrag en zijn er vele lezingen en cursussen gevolgd. 
Yes en daar begon de vlam te ontwaken, dit is mijn passie. Honden en hondengedrag vind ik zo interessant en is vaak zo complex. Iedere hond is namelijk een individu. Het gedrag wat een hond laat zien ontstaat uit een oorzaak, een emotie, een behoefte. Daar wil ik jou en je hond bij helpen. Ik help jullie om weer samen te werken vanuit begrip en vertrouwen. 
Volledig op een welzijnsgerichte manier, met een positieve benadering. Ik leer jullie elkaar te begrijpen en hoe jij jou hond kan begeleiden. Een echte samenwerking, dat is mijn missie!
Dominantie theorieën, laat maar zien wie de baas is of pijnlijke hulpmiddelen. Daar werk ik niet mee. Het is zo onnodig om deze theorieën te volgen en te hanteren, het kan echt anders, het moet anders!
Zo ben ik met vol trots in maart 2021 Sensitivedogs gestart, mijn eigen bedrijf waarbij ik mensen help met gedragsproblemen en geef ik individuele puppycursus.

Mijn eigen honden

Met Juma hebben we in de puppytijd naar de standaard adviezen geluisterd, neem hem overal mee naar toe, laat hem met alle honden snuffelen en kennis maken.
Dit vond hij dus niet prettig en wij hebben hier niet naar geluisterd. Gewoonweg omdat wij de hondentaal niet konden en wij hier ook niet juist in begeleid werden. Dit heeft er toe geleid dat Juma zelf actie is gaan ondernemen en is gaan uitvallen op honden.
Inmiddels weet ik beter, luister ik naar hem en begeleid ik hem door de situaties heen. Uitvallen is voor hem nu niet meer nodig.
Hij is nu 8 jaar oud en een grote knuffelbeer, hij word graag gekriebeld en snoept graag. Hij is graag bij ons maar is ook heel erg zelfstandig. Juma is dol op zoekspelletjes en in het bos speuren. Ook 2x per week vermaakt hij zich graag op mijn trainingslocatie, hij rent dan samen met Tommie over het veld en doen samen zoekspelletjes.

Tommie, onze herplaatser. Al gauw was zijn gedrag niet leefbaar. Hij was onbereikbaar, kon geen rust vinden, liep je constant achterna, beet ons in huis en tijdens de wandeling, blafte op alles en iedereen. Hij beet zo hard dat mijn armen dik, blauw en echt tot bloedens toe. Ook had hij bezitsagressie, hij verdedigde alles wat hij in bezit had of dacht, naar ons en naar Juma. Ook zijn lichaam en plaats verdedigde hij.
Al snel werd hulp ingeschakeld, hier werden met commando's gewerkt en uiteindelijk de roedelmethode. Hij moest aan een kort riempje lopen op stevige looppas. Op deze manier werd hij constant gecorrigeerd. Zijn gedrag werd alleen maar agressiever. We zijn er snel mee gestopt en hebben een tijdje zelf aangemodderd. De tweede gedragstherapeut werd ook ingeschakeld, maar ook dit eindigde op niks. Tijdens mijn studie begon ik Tommie steeds meer te begrijpen. Tommie is hooggevoelig, alles wat zijn zintuigen waarnemen komt te intens binnen, hij kan dit niet filteren. Dit is een reden waardoor zijn stress emmer constant gevuld blijft en inmiddels was overgelopen. Zijn stress was chronisch geworden en zijn organen begonnen zwakker te worden, ook heeft hij een tijd niet meer gegeten.
Ook is hij bij zijn vorige baasjes met 6 maanden gecastreerd, veel te vroeg waar hij duidelijk last van had. Later in mijn studies kwam ik tot de ontdekking dat veel gedrag wat hij laat zien hier mee te maken heeft. Nu huidig heeft hij hier nog steeds last van.
Je kunt je voorstellen met zo'n basis ook nog eens naar een nieuw huisje moeten dat het al gauw te veel is geworden.
Met uiteindelijk de juiste hulp en ondersteuning hebben we grip gekregen op de situatie.
Inmiddels doet Tommie het mega goed, op alle vlakken zie ik zulke mooie vooruitgangen. We zijn echt een mooi team samen. Ik weet exact wat hij nodig heeft en waar hij begeleid moet worden. Hij weet dit en vertrouwd mij volledig, zo hebben wij nu een hele speciale band samen.

Nog wat weetjes over mij.

Ik werk met etherische oliën van het merk Doterra, deze gebruik ik voor mezelf maar ook voor dieren. Geregeld verdiep ik mij in de werking van oliën om te weten hoe, waarvoor en wanneer je ze kunt inzetten. Ook kan ik hierbij terugvallen op mensen die al jaren ervaringen hebben. Ik heb voor dit merk gekozen omdat ik het belangrijk vind om zo natuurlijk mogelijk te werken. In deze oliën zit echt alleen maar wat op het flesje staat, puur alleen dit. Er zijn geen alcohol of gifstoffen aan toegevoegd, het is heel geconcentreerd waardoor je dus maar heel weinig hoeft te gebruiken.
Dit betekent ook dat je een aantal van deze oliën kunt innemen, ook dieren. Neem bijvoorbeeld Lavendel olie, dit is puur lavendel en mag dus ingenomen worden door mens en dier. Etherische oliën kunnen ondersteunend werken tijdens gedragsbegeleiding.
Ik eet sinds een aantal jaar vegetarisch, sinds kort grotendeels ook vegan.
Mij kun je ook in de keuken vinden, ik hou van koken en bakken. Vooral nieuwe recepten uitproberen vind ik leuk.
De griekse en italiaanse keuken zijn mijn favoriet. En ik ben dol op melkchocolade met nootjes of witte chocolade.


Jullie laten samenwerken vanuit begrip en vertrouwen, 

dat is mijn missie!

Mijn opleidingen en cursussen

2021


 • Geluidsgevoeligheid / Evelien van der Waa
 • Holistische visie / Anneke Schellingerhout
 • Understanding dog aggreression / Michael Shikashio
 • Building your dog's confidence / Victoria Stilwell academy
 • Walking your dog / Turid Rugaas
 • Doglanguage / Nordic education centre for dog trainers
 • Agressie bij honden / Kenniscentrum Argos
 • Snuffeltuin voor honden / Judith Lissenberg en Birgitta Geerlings
 • Help je uitvallende hond m.b.v. BAT / Monique Bladder 
 • Castratie /  Dian Wagemakers 
 • Spelgedrag bij honden / Michelle Vrolijk
 • Balans en coördinatie, begeleiden van honden met mentale of fysieke pijn / Sam Turner
 • Balans en coördinatie / Sam Turner 
 • Alleen thuis zijn / Kenniscentrum Argos
 • Hond & ongewenst gedrag, reactiviteit / Michelle Vrolijk 
 • Pijn & gedrag / Michelle Vrolijk
 • Wat is pijn? / Ben van Cranenburgh
 • Hoe ga je om met angstige&onzekere honden? / Monique Bladder
 • Hondentraining verovert het internet / Dierbare ontmoetingen
 • Herplaatsing: de pijn op tafel / Dierbare ontmoetingen
 • Kinderbrein & hond / Dierbare ontmoetingen
 • Baby & hond / Dierbare ontmoetingen
 • Re-integratie van een hond met een rugzak / Sonja van 3 huskytiers
 • Stopsignaal als veiligheidssignaal / Sofie Callens
 • Toepassen van bewust aanraken als stressreductie / Kynomassage
 • Hoogsensitiviteit bij honden (dogsitief) / Ineke van der Aa
 • Omgaan met reactieve honden / Tom Demeulenaer
 • Belang van hechting bij een pup / Joke Monteny
 • Effect van fokker op het gedrag en gezondheid/ Pierre- Alexandre Dendoncker
 • How to speak dog / Nordic education centre for dog trainers

2020

 • How noise effects dogs / Karen Webb
 • Lichaamstaal van de hond / Toscanzahoeve
 • 3 fundamentele oorzaken van het gedrag / Geert de Bolster
 • Aan de slag met gedragsproblemen van je hond / Aniek Wendt
 • Studie hondengedragstherapeut / Sorag opleidingen